Tips

Vogels

Jonge vogels

Jonge vogels komen hun nest pas uit als zij gaan oefenen met vliegen. Dit gaat natuurlijk niet altijd meteen goed en het kan dus gebeuren dat ze uit het nest vallen en op de grond terecht komen.Dit is normaal. De ouders zijn hierop voorbereid en zullen voor hun jongen blijven zorgen en ze blijven beschermen. Er zijn zelfs vogelsoorten die mensen wegjagen op het moment dat ze te dichtbij komen, dus let op!

Deze vogels kunt u het beste herkennen aan het feit dat zij nog geen volledig verenpak hebben. De veren zitten nog verspreid en de pennen zijn nog niet, of slechts gedeeltelijk aanwezig.Deze vogels kunt u het beste laten zitten.

Vogels met dons

Jonge vogels die nog in hun dons zitten hebben vaak WEL onze hulp nodig.


  • Kunt u het nest zien? Plaats de vogel daar dan terug. U hoeft niet bang te zijn voor afstoting, de meeste vogels hebben niet zo’n sterk reukvermogen en zullen het jong dus niet afstoten.
  • Kunt u GEEN nest zien? Bel dan met de dierenambulance op 085-2738899. Wij zullen voor opvang van deze vogel zorgen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze vogel de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Gewonde vogels

Aan sommige vogels kun je op het eerste oog niks zien, maar ze reageren niet zoals je mag verwachten. Ze zijn suf, blijven zitten als je in de buurt komt, zijn snotterig of hebben kale plekken. Vaak zien we dit soort gevallen in periodes van langdurige hitte of strenge vorst, maar ook wanneer dit niet zo is kan een vogel hulp nodig hebben.

Deze vogels hebben hulp nodig en daarvoor kunt u het beste de dierenambulance bellen.Als er een vogel tegen uw raam aan vliegt, kunt u deze het beste een uurtje rust gunnen. Zit hij na een uur nog steeds in de tuin en vliegt hij niet weg als u hem benaderd? Bel dan gerust de dierenambulance.

Klein wild

Wilde jonge konijnen

Jonge konijnen horen in een hol, maar soms komen ze door omstandigheden toch boven de grond. Als u dit ziet, raak dan de jongen niet aan en laat ze met rust.Moeder is vaak in de buurt en zal haar kleintjes onderbrengen in een ander hol. Als dit niet gebeurt dan is er iets aan de hand, de jongen zijn gewond of aangeraakt door een mens of ander dier.Als u jonge konijnen voor lange tijd boven de grond ziet zitten, bel dan de dierenambulance op 085-2738899. Wij komen de konijnen dan zo snel mogelijk ophalen. In de tussentijd kunt u ze het beste in een verwarmde en donkere doos stoppen. U kunt de konijnen het beste warm houden met een kruik of een fles warm water met een handdoek erover heen.

Volwassen konijnen

Volwassen konijnen zijn meestal niet benaderbaar. Rennen ze niet weg wanneer je te dicht in de buurt komt, dan is er iets mis. De meeste konijnen die benaderbaar zijn, zijn ziek of gewond.Probeer het konijn te vangen en hem in een donkere doos te zetten en zorg ervoor dat hij er niet uit kan springen. Bel meteen de dierenambulance en geef een duidelijke omschrijving van wat je ziet. Hoe duidelijker deze beschrijving, hoe beter wij een inschatting kunnen maken van wat er aan de hand is.

Hazen

Jonge hazen zitten in een “Leger”. Dit is een ondiepe kuil, vaak in een open veld. Als u een jonge haas ziet, laat ze met rust en raak ze niet aan!

Een moeder haas komt een paar keer per dag om haar jongen te voeden. Als de jongen aangeraakt of opgepakt worden door een mens, zal de moeder ze verstoten. Het is heel moeilijk om een jonge haas in de opvang te zetten, omdat ze altijd te wild zijn om tam te worden, maar in de opvang te tam worden om terug te kunnen in het wild. Het is dus erg belangrijk dat u een jonge haas niet aanraakt. Volwassen hazen laten zich zelden zien. Ziet u een volwassen haas en rent deze niet weg? Dan is er iets aan de hand. Bel dan gerust de dierenambulance en dan kijken wij welke zorg de haas nodig heeft.

Groot wild

Dassen

Dassen zijn met recht wilde dieren. Als je ze tegen komt, laat ze dan met rust! Dassen kunnen ontzettend hard en gemeen bijten, met veel schade tot gevolg. Ook gewonde dassen kunnen een gevaar vormen door hun enorme bijtkracht, dus kom niet te dichtbij. Gewonde dassen liggen vaak op de weg. Probeer ze te beschermen voor aankomend verkeer. Als de das nog mobiel is, zullen wij vragen om in de buurt te blijven zodat de das voor ons makkelijker te vinden is en wij sneller hulp kunnen verlenen.

Herten

Herten zijn vrijwel onzichtbaar voor mensen, dus als we ermee in contact komen is er meestal iets mis.


Jonge hertjes worden overdag alleen gelaten door hun moeder. Ze slapen meestal onder een struik of in het hoge gras. Wij zien ze vaak niet, maar onze honden wel. Het is dus aan te raden om met name in het voorjaar uw hond aan de riem te houden om te voorkomen dat een jong hertje van ze schrikt. Een geschrokken hertje kan het beste met rust gelaten worden. Raak het hertje vooral niet aan! De moeder zal het verstoten en dan is de overlevingskans heel klein.Ook volwassen herten zien wij niet vaak. Als ze niet wegrennen wanneer ze een mens zien, is er iets mis. Deze herten hebben hulp nodig en u kunt dan het beste de dierenambulance bellen. Wij zullen u vragen om in de buurt van het hert te blijven, zodat wij sneller hulp kunnen verlenen.